بهمناسبت روز پاسدار
اگر سپاه نبود، کشور هم نبود
در دوم اردیبهشت ماه 1358 امام خمینى(ره)، بنیانگذار عظیم الشان انقلاب اسلامى رسماً طى فرمانى به شوراى انقلاب، تأسیس سپاه را با شرح وظیفه حفاظت و نگهبانى از دستاوردهاى انقلاب اعلام داشتند.
با این فرمان تاریخى، عده زیادى از حافظان انقلاب ونظام و پیروان حقیقى ولایت فقیه که از مدتها پیش کار خویش را در کمیتههاى انقلاب آغاز کرده بودند، رسمیت یافتند و در مدت زمان کوتاهى، آنچنان رشادت و دلاورمردى از خود نشان دادند که آن امام فرزانه تنها به فاصله دوماه بعد، یعنى در هفتم تیر 1358در خجسته سالروز میلاد سرور و سالار آزادگان امام حسین(ع) این روز بزرگ را روز پاسدار نامیدند.
از آن زمان تاکنون 30سال مىگذرد و اینک سپاه وارد 31 سالگى خویش مىگردد.
برای مشاهده ادامه متن به ادامه مطلب مراجعه فرمایید.
در این سالیان متمادى، سپاه فراز و نشیبهاى زیادى را پشت سر گذاشته است. از تشکیل قواى چندگانه در مقطعى تا شایعه انحلال و ادغام در مقطعى دیگر، از محدودیت در دریافت حتى چند اسلحه کلاشینکف در یک مقطع تا ساخت پیشرفتهترین سلاحها در مقاطع دیگر. با این وجود سپاه و فرزندان پاسدار آن با تحمل همه سختىها، هیچگاه دست از آرمانهاى انقلاب و فرمانبردارى از امام و رهبرى نکشیدند و با استقامت و ایستادگى خود، فرهنگى دیگر گونه و مثال زدنى را در طریقت خدمت از خویش به جاى گذاشتند.
پاسداران این نهاد انقلابى همانگونه که در وظیفه قانونى آن نیز در اصل یکصد و پنجاهم قانون اساسى آمده است، تمامى توان خویش را براى حفاظت وحراست از دستاوردهاى انقلاب اسلامى تا سر حد جان به کار گرفتند و در این مسیر خطیر، صحنههاى زیبایى را از ایثار و فداکارى خلق نمودند؛ صحنههایى که تک تک آنان از سرمایههاى گرانقدر معنوى و بىبدیل سپاه و انقلاب مىباشد. سرمایههایى که حفظ، نگهدارى و حراست از آنان، به مراتب از سرمایههاى مادى و تجهیزاتى اولىتر است و چه بسا بایستى بر تمامى آنها "برچسبهاى ویژه اموال بیت المال مسلمین " نصب و الصاق نماییم. زیرا آنچه که امروز سپاه را در عرصههاى مختلف نظامى وغیر نظامى سرآمد و پیشتاز ساخته است، نه به واسطه توان مادى و لجستیکى بوده بلکه به مدد "نفسهاى مطمئنه "اى است که با ایثار و جانفشانى خویش همه چیز را به سپاه و نظام هدیه کردهاند.
تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامى
در نخستین روزهاى پیروزى انقلاب اسلامى در سال 1357 بنا به فرمان حضرت امام خمینى (قدس السره) به جوانان غیور و انقلابى ایران اسلامى، عدهاى از دلسوختگان راستین و پیروان صدیق ولایت فقیه گرد هم جمع آمدند و نهاد مقدس سپاه را پىریزى کردند.
شاید در آن روزهاى نخست که هدف سپاه را پاسدارى از انقلاب اسلامى و دستاوردهاى آن مطرح مىکردند، تصور نمىرفت که چه مسؤولیت سنگین و رسالت خطیرى به عهده این تشکیلات تازه تأسیس خواهد بود؛ اما از آنجا که محرک حضور در این نهاد، خدمت بىشائبه به انقلاب اسلامى و اطاعت محض و عاشقانه از مقام ولایت فقیه بود، سپاه به عنوان بازوى توانمند ولایت فقیه، خویشتن را براى هر نوع مأموریت محوله آماده کرده بود.
امام (قدس سره) در دوم اردیبهشت سال 1358 طى فرمانى به شوراى انقلاب، رسماً تأسیس این نهاد مقدس را اعلام کردند و شوراى انقلاب با تأسیس شوراى فرماندهى سپاه، گام اساسى را در جهت سازماندهى این نهاد برداشت.
سپاه در دوران تشکیل، صرفاً نیروى شهرى به حساب مىآمد که با توجه به شرایط خاص در جامعه و پراکندگى قواىانتظامى، مأموریت حفظ نظم و امنیت عمومى را عهدهدار شده بود.
در آن روزها، عده پیوستگان به سپاه اندک بود و اکثر علاقهمندان به انقلاب جذب تشکیلات و نهادهاى دیگر شده بودند. عمدتاً در کمیتههاى انقلاب اسلامى به پاسدارى از انقلاب برخاسته و سعى در صیانت آن داشتند.
تعداد کم این عده سپاهیان پرانگیزه، نقطه ضعف محسوب نمىشد و عموم برادران سپاهى گوش به فرمان حضرت امام (قدس سره) و آماده اجراى فرامین ولى فقیه بودند.
اگر چه سپاه هویتى نظامى دارد ولى، نظامىگرى در واقع یک بعد از ابعاد هویت مقدس این نهاد مکتبى و مردمىاست. سپاه نهادى در جهت پیاده کردن اهداف و آرمانهاى والاى انقلاب اسلامى است و نامگذارى سالروز ولادت سالار شهیدان به نام روز پاسدار از این جهت است که سپاه آرمانى بزرگ و مقدس دارد که حفاظت و نگهبانى از نظام و حکومتى است که بر اساس اسلام ناب محمدى - صلى الله علیه و آله- برپا شده است و داعیه تحقق نسبى آن را در جهان امروزى دارد و دامنه این آرمان تا زمان حکومت عدل جهانى امام مهدى "عج " نیز گسترده است و بدین لحاظ داراى آرمانهاى مکتبى، انسانى و جهان شمول است که باید همیشه حرکت خود را بدان سوى جهت دهد.
وظایف سپاه در بدو تشکیل
شوراى فرماندهى در اطلاعیه 16 اردیبهشت 1358 وظایف کلى سپاه را به شرح زیر اعلام کرد:
1- کمک به اجراى امور انتظامى، امنیتى و کنترل، تعقیب و دستگیرى عناصر ضد انقلاب.
2- مبارزه مسلحانه علیه جریانهاى مسلحانه ضد انقلاب.
3- دفاع در برابر حملات و اشغالگرىهاى عوامل یا قواى بیگانه در داخل کشور.
4- همکارى و هماهنگى مؤثر با نیروهاى مسلح جمهورى اسلامى ایران مطابق آییننامههاى مربوطه.
5- تربیت و آموزش اخلاقى، ایدئولوژیکى - سیاسى و نظامى کادرهاى سپاه.
6- کمک در اجراى دستورات انقلاب اسلامى و دادگسترى دولت جمهورى اسلامى.
7- حمایت از نهضتهاى رهایىبخش و حقطلبانه مستضعفین جهانى تحت نظارت رهبرى انقلاب.
8- مشورت و استفاده از نیروهاى انسانى و تخصصى سپاه به هنگام بروز بلایا و حوادث غیر مترقبه و کمک به پیشبرد طرحهاى عمرانى دولت جمهورى اسلامى ایران به منظور استفاده هر چه بیشتر از نیروى پاسداران.
فعالیتهاى سپاه پاسداران انقلاب اسلامى
سپاه از بدو تشکیل با وجود مشکلات فراوان، در فعالیتهاى بزرگ و مهمى شرکت داشته است که اهم این فعالیتها عبارتند از:
1- سپاه در کردستان
بعد از پیروزى انقلاب اسلامى و اوجگیرى دسیسههاى دشمنان و گروهکهاى محارب و ضد انقلاب در نقاطى چون خوزستان، گنبد و کردستان، سپاه ضرورت حضور خود را در این نقاط به خوبى تشخیص داد و در جهت رفع فتنه، بسیج شد و هنگامى که شورشهاى مسلحانه در نقاط کوهستانى و صعب العبور نواحى کردنشین متمرکز شد، پاسداران نیز براى حضور درازمدت در آن نقاط آماده شدند و به صورت جدى مقابل اشرار و ضد انقلاب و ایادىبیگانگان صفآرایى کردند و امروز جاى جاى آن خطه از میهن اسلامى کردنشین، نشان از رشادتها، جانبازىهاى مظلومانه و غریبانه عزیزانى دارد که براى پاسدارى از کیان اسلام، میهن اسلامى و حفظ تمامیت ارضى کشور، از خون خود مایه گذاشتند تا جمهورى اسلامى سرافراز و پرشکوه بماند.
2- سپاه و جنگ تحمیلى
تحمیل جنگ از سوى رژیم بعثى عراق به جمهورى اسلامى، صحنه جدیدى از امتحان الهى را براى سپاهیان پاسدار ایجاد کرد و مسؤولیت خطیر و سنگین آنها را مضاعف ساخت. برادران غیور سپاهى در ابتدا، بىآن که از رزم کلاسیک بهرهاى داشته باشند، بىاطلاع از نحوه به کارگیرى سلاحهاى سنگین و تجهیزات و ادوات نظامى متداول در جنگهاى کلاسیک، با اتکال به خداوند و با سرهاى پرشور و دلهاى پرسوز، به آوردگاه شتافتند و در برابر متجاوزان بعثى به دفاع پرداختند. جایگاه ارزشمند سپاه در طول 8 سال دفاع مقدس، بىنیاز از توصیف است؛ حق کلام در این زمینه همان جمله امام راحل (قدس السره) است که فرمود: "اگر سپاه نبود، کشور هم نبود. "
3- سپاه و حفاظت
ترور شخصیتهاى مؤثر نظام، که از سوى دشمنان شیطانصفت بهویژه استکبار جهانى در دستور کار قرار گرفته بود و شهادت فرهیختگانى چون شهید مطهرى، شهید سپهبد قرنى، شهید مفتح، شهید بهشتى، شهید باهنر و شهید رجایى، سپاه را بر آن داشت تا در جهت توقف این ترورهاى وحشیانه و ناجوانمردانه، به مقابله برخیزد و توطئه شوم ضد انقلاب را از بین ببرد.
4- سپاه و امنیت پرواز
استکبار جهانى از راهزنى هوایى نیز دریغ نورزید و با هدایت عمال داخلى خود، جبههاى دیگر از توطئههاى ضد بشرى را در پیش روى انقلاب، باز کرد. انجام چند فقره هواپیماربایى که با نیت ضربه زدن به حیثیت نظام و زیر سؤال بردن امنیت ایران، در انظار جهانیان صورت پذیرفت، امام امت با بصیرت و دوراندیشى خاص خود و با اعتماد و اطمینانى که نسبت به سپاه داشت، این نهاد را مسؤول تأمین امنیت پرواز معرفى کرد.
بررسى نوشتههاى امام راحل(ره) به فرزندان خود در سپاه پاسداران، نکات جالبى از اعتماد امام به آنان را بازگو مىکند. یکى از این نامهها، نامهاى است که امام خمینى(ره) در دى ماه 67 در پاسخ به نامه محسن رضایى، فرمانده وقت سپاه پاسداران، مىنگارند و بار دیگر بر تداوم پیگیرى بحث امنیت پرواز از سوى سپاه تأکید مىکنند.
امام خمینى(ره) در پاسخ به این نامه با قاطعیت بر ادامه فعالیت سپاه در این زمینه موافقت کرده مىنویسند: "جناب آقاى محسن رضایى، فرمانده محترم سپاه پاسداران انقلاب اسلامى
با تشکر از زحمات ارزشمند سپاه پاسداران در حراست از هواپیماها و برخورد با هواپیماربایان و با ابلاغ سلام به آنان، سپاه پاسداران چون گذشته، مسؤول حفاظت هواپیماها مىباشد و در صورت ربوده شدن هواپیمایى، سپاه مسؤول مىباشد...
1/10/67 روحالله الموسوى الخمینى ".
5- سپاه و گروهکها
با وجود مسؤولیتهاى سنگینى که سپاه بهعهده داشت، همزمان با توطئههاى خائنانه گروهکها و اعلام جنگ مسلحانه علیه جمهورى اسلامى، سپاه به مقابله با آنها پرداخت و با کشف و خنثى کردن خانههاى تیمى منافقین، توطئه شوم دشمنان را نقش بر آب نمود.
یکى از مؤثرترین اقدامات سپاه، کشف توطئههاى حزب سرسپرده توده بود که منجر به متلاشى شدن قطعى این حزب منفور شد. تجلیل شگفتانگیز امام (قدس سره) از این اقدام بزرگ، گوشهاى از عظمت و اهمیت آن را براى همه آشکار ساخت و مراتبى از توان الهى و استعداد عظیم سپاه را به نمایش گذارد.
6- سپاه و سازندگى
فعالیتها و مأموریتهاى رزمى، دفاعى و آموزشى، سپاه را از حضور فعال در عرصه سازندگى کشور دور نداشته است و در این زمان که جبهه مقابله با استکبار در سنگرهاى اقتصادى و توسعه گشوده شده است، آنها نیز در این میدان مقدس حضور فعال و بسیار چشمگیرى دارند.
امروز گستره وسیعى از فعالیتهاى سازندگى از قبیل سدسازى، ساخت اتوبان و فرودگاه، بازسازى تأسیسات و اسکلههاى بنادر کشور، راهسازى، سازمان دریایى، پروژههاى کشاورزى و دامدارى، طرحهاى آبرسانى و گازرسانى، احداث واحدهاى مسکونى، خودروسازى، تولید قطعات صنعتى، درختکارى و احیای جنگلها و بازسازى منا. پایان